dissabte, 20 de febrer del 2010

MARES SIMBÒLIQUES DE MARIA-MERCÈ MARÇAL





En el llibre "Sota el signe del drac" de la Maria-Mercè Maçal, ens diu, referint-se a Rosa Leveroni "m'ha anat seduint molt lentament i no pas a primer cop d'ull. Segurament per un seguit de tics generacionals. Tenen una qualitat i un art capaços d'arrossegar-nos: la musicalitat, el ritme, són d'aquells que afalaguen l'orella.

Biografia de Rosa Leveroni

Rosa Leveroni i Valls neix a Barcelona l'1 d'abril del 1910. Fa els primers estudis al col·legi Príncep d'Astúries. Als quinze anys publica els primers versos a la revista "Patufet", i comença a tenir clara la seva vocació literària. Als dinou anys, coincidint amb la caiguda de la dictadura de Primo de Rivera, entra a l'Escola de Bibliotecàries. Aquesta institució, fundada per Eugeni d'Ors, té com a professors alguns dels intel·lectuals catalans més brillants del moment (Carles Riba, Ferran Soldevila, Nicolau d'Olwer, Rafael de Campalans). L'estada a l'Escola de Bibliotecàries i, en especial, la coneixença de Carles Riba és cabdal en la formació intel·lectual i personal de la Leveroni.
L'any 1933 rep una beca per anar a Madrid a fer una tesina sobre literatura infantil. En tornar, entra a treballar a la biblioteca de la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant la guerra civil fa dos cursos de la carrera de Filosofia i Lletres. L'any 1937 és finalista al premi Joaquim Folguera amb el llibre "Epigrames i cançons", que publica l'any 1938 prologat per Carles Riba. La influència ribiana i, en general, de tota la generació post simbolista és molt present en aquest volum. Els temes que hi apareixen seran els que es repetiran durant tota la seva obra: la tristesa, la desolació amorosa, la melangia..., sentiments continguts i objectivats gràcies a la disciplina del vers.
El 1939, després de la Guerra Civil, la depuració de funcionaris de la Generalitat fa que perdi la feina com a bibliotacària de la Universitat Autònoma. Durant la dècada dels quaranta, Leveroni dedica tota la seva energia a la resistència cultural catalana enfront de la repressió franquista, i es converteix en l'ànima del grup intel·lectual que Carles Riba forma al seu voltant. És ella qui distribueix clandestinament les Elegies de Bierville de Riba, qui actua de contacte entre els intel·lectuals catalans de l'interior i els de l'exili.
L'any 1952 publica un segon volum de poesia, "Presència i record", prologat per Salvador Espriu. En aquesta època assisteix assíduament als congressos de literatura catalana que se celebren a Anglaterra, organitzats per la Catalan Society. Durant les dècades dels seixanta i setanta, la seva figura es manté cada vegada més apartada i aïllada de l'escena literària catalana.
L'any 1981 publica el volum "Poesia", que recull tota la seva obra poètica, amb pròleg de Maria Aurèlia Capmany i dos epílegs de Carles Riba i Salvador Espriu. L'any següent, el conjunt de la seva obra és reconegut amb l'atorgament de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.
Mor l'agost de 1985, poc abans que es publiqui un volum de contes que recull la seva producció narrativa. És enterrada a Port-Lligat.

Els records

Jo fos per tu aquesta cançó tan dolça
que desgrana el molí.
Aquest oreig suau que t'agombola
perfumant-te el matí.
Fos el flauteig dels tòtils a la tarda
en la calma dels horts.
Si fos aquesta pau que t'acompanya
en el repòs dels ports...
O fos la punxa de la rosa encesa
d'un desig abrandat.
Aquell record d'una hora de follia,
d'aguda voluptat.
Si fos l'enyorament d'uns braços tendres
que varen ser-te amics.
O bé la revifalla rancorosa
d'aquells menyspreus antics.
Si jo fos per tu record amable,
fos almenys un neguit,
un odi o un dolor, una recança...
Ho fos tot, menys l'oblit.

2 comentaris:

  1. Una molt bona troballa que ens aporta una informació molt acurada del personatge, El poema preciós.
    Gràcies per la teva feina que ens ajuda a tots.
    Raimunda

    ResponElimina